Тресла се гора – родио се миш или Како је револуционарна влaст систематски уништавала државу

Томислав Душановић Катинац

Тресла се гора- родио се миш
или
Како је револуционарна власт систематски уништавала државу

Све је почело, сада већ далеке, 2005. године и није ни могло да буде честито и поштено, јер у овој држави то једноставно није ни могуће. Често у јавности помињан Славко Каравидић, помоћник министра просвете и спорта за финансије, без трунке стида и гриже савести обмањује јавност, а посебно просветне раднике некаквим вишим циљевима «социјалног програма» који то, наравно, никако није, јер је заснован на лажима, фалсификатима и корупцији.
Громогласно најављиван и промовисан Социјални програм за раднике у образовању (условни назив), ових дана, као мехур, испустио је душу. Сва радост, спискови лепих жеља, већине радника који су испуњавали услове за «збрињавање» нестали су попут сна. Кајмак је покупио неко други.
Шта се заправо дешавало? Влада Републике Србије је 20. октобра 2005. године донела закључак (који није објављен у „Службеном гласнику“) о спровођењу рационализације у образовању на основу којег је Министарство просвете и спорта 25. октобра 2005. г. послало допис свим установама у образовању.
Наведеним дописом су дата упутства како треба да се спроведе изјашњавање уз понуђене три варијанте за престанак радног односа. Одмах су почела прерачунавања и пребројавања и лакоми и лаковерни стручњаци су изабрали варијанту В) као најуноснију и здушно је нудили просветарима. Наиме, по тој варијанти може да се добије највише пара и мало побољша старост. Паре које се добијају назване су „стимулативне отпремнине“ мада закон зна само за „отпремнину“. „Просветни преглед“ је помогао медијску промоцију звучним и гломазним насловима „Три модела за добровољнми одлазак“, Рачуница до децембра“ „Прве исплате у децембру“ и тд. Текстови који су пратили ове наслове су упорно избегавали суштинско разјашњење варијанте В која је и најатрактивнија. У чему је, наиме, ствар? Творац дописа МПС је намерно или ненамерно, дефинишући тачку В, избегао позивање на измењени члан 158. Закона о раду РС који у целој причи има пресудни значај, а гласи: „Послодавац је дужан да пре отказа уговора о раду , у смислу члана 179. тачка 9) овог закона, запосленом исплати отпремнину у висини утврђеној општим актом или уговором о раду. Отпремнуна из става 1. овог члана не може бити нижа од збира трећине зараде запосленог за сваку навршену годину рада у радном односу за првих 10 година проведених у радном односу и четвртине зараде запосленог за сваку наредну навршену годину рада у радном односу преко 10 година проведених у радном односу“, а тачка 9) наведеног члана гласи: „ако услед технолошких, економских или организационих промена престане потреба за обављањем одређеног посла или дође до смањења обима посла“! Варијанта В подразумева искључиво „технолошки вишак“ и отпремнина по том основу припапда само „вишковима“. МПС уз благослов Владе или не грубо крши Закон и уноси хаос међу раднике, а што је најгоре благослов свему дају и Синдикати.

Замешатељство се наставља нечијом досетком која је преспавала у фиокама Школске управе Београда, а орочена је на 14. новембар 2005. године, по којој је требало направити некава пресипања из шупљег у празно- административно распоређивање радника, што је опет супротно Закону. И та, такозвана, прерасподела почела је 01. децембра 2005. године (са пола месеца закашњења), а с њом и зла крв међу просветаримa.
Можда је све ово неко лепо замислио али није осмислио. Има и места и начина за неопходну рационализацију у образовању али их неко не види! Или не жели да их види.

01. децембра 2005.
Нови Београд

PS : У периоду од 04 до 10. јануара 2006. године Министарство просвете и спорта је вршило исплате «и шаком и капом», а највише људима који су били «дебело» пензионери, а којима су фалсификована решења и приказивани као «технолошки вишкови»! Ради се о сумама од око 5.000 евра по човеку. Веома је лако проверити ове чињенице у Одељењу за финансије МПС у Захумској 14, као и у самим школама!

20. септембра 2006. године

PPS: Oвих дана прича се понавља и наставља. Министар просвете и спорта је најавио «збрињавање» инвалида рада и дугогодишњих болесника, међутим, у пракси је нешто друго. Eво само једног драстичног примера: отпремнине у висини 6.000 евра (поуздани податак) добила су четири професора у врањској гимназији који су испунили један од услова за одлазак у пензију на основу Закона о основама система образовања и васпитања! Отпремнину није добио професор- инвалид !!!
И док се тако баца новац супротно, не само здравом разуму, већ свим критеријумима, спремачица у школи ради за 11.360,00 динара месечно, уз ускраћено повећање зараде!!!

12. децембар 2006. године

О Katinac

"Можда је мене урођена самоувереност и склоност ка писању стављала у супериорни положај и ја сам упорно провоцирао саговорнике желећи да од њих извучем све што ме занима. Када би требало да одговорим на питање вешто сам манипулисао речима, стварајући двосмисленост и недоумицу код саговорника. -Из приче "Како сам стигао у Фаркаждин" Мој животни мото: "ЈУЧЕ- НЕ ПОСТОЈИ, СУТРА- НЕИЗВЕСНО, ДАНАС- ЈЕДИНО ИЗВЕСНО!!!"
Овај унос је објављен под Uncategorized и означен са . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s