Грозница матурске вечери

Томислав Душановић Катинац

Матура мала, а пара велика
или
Грозница матурске вечери

Није ништа ново међу основношколцима у Србији, и не само овде, да се завршетак једног циклуса образовања свечано обележи. Бивало је тога и у старој Југославији, оној првој, и свим осталим. Расла је мала матура, еволуирала, па данас, ипак «неправедно», подразумева циклус од осам година, уместо некадашњег од четири године.
Међутим, све има своје. Код четвртака, на крају године буде сокића, колачића, нацифрају се, ту је и шминкица, а виспреније маме потегну и торту, па се све заврши као фина журкица. Ни они не остају дужни историји. Славе. Е, све је тако бивало и код осмака, до почетка *«голих година». Али…
Колико год наше друштво таворило са економијом, тржишна економија је смело закуцала и на врата образовања. «Голе године» су јој дале елана. Све за динар и кроз динар! Одједном су сви схватили да све може да се уновчи: и кафеџије и хотелијери и разнородни трговци и маникири и педикири и шминкери, туристичке агенције, а бог ме и директори школа и наставници! Јер, без ових иних, ништа не би могло да се уради- они су главни координатори. «Сировина» је њихова.
Кад нешто узме маха тешко се може уколотечити. Завршетак осмогодишњег школовања нема никаву друштвену тежину. Осим што је обавезујуће нема никаквог значаја. Са њим се може само «код Кинеза». Средња школа, иако необавезна, без ње се не може. Нема запослења, нема даљег напредовања. И сама та чињеница указује на апсурдност «мале матуре» које званично нема, али је доминантна! Итекако влада једном сфером живота.
Престижни угоститељски објекти, елитни туристички центри, просто се утркују ко ће дати изазовнију понуду, па забораве да се ради о деци која имају само 14 година!!! Црвене стазе и теписи, севање блицева по неколико уиграних тимова фотографа и којекаквих мешетара употпуњују трошковник и декор.
Грозница матурске вечери почиње већ у априлу да би врхунац достигла крајем маја или на сам дан одржавања. Хистерија, бес, сузе, псовке и проклињање дана када је школа створена су малте не постали ритуални. Родитељи, веома често, несвесно подлежу «ниским страстима» у суманутој и изопаченој костимографији, којој могу да завиде и славне холивудске звезде! Незреле и изобличене девојчице, непознате и саме себи често заличе на разуздане кабаретске даме, а дечкићи, са тек прониклим брчићима, неодољиво подсећају на кловнове и неспретне циркуске забављаче. А све, веома често, изазове тешке породичне свађе са дугорочним последицама.
Школе, главни актери у целој причи, веома често, мудро гурну «врели кромпир» родитељима у руке и прогласе их за организаторе, а узгред им «позајме» свог човека, да им се нађе! И све је чисто и све је бистро. Родитељи хтели- родитељи плаћали. Ако се шта непријатно деси, а деси се, родитељи организовали! Само се заборави једно- школа је одговорна за организацију образовно- васпитног рада и безбедност ученика, организовање деце на било који начин, ни мање ни више, него од 01. септембра до 31. августа, колико траје школска година.
Родитељи неизоставно могу и треба да учествују у организацији и реализацији образовно- васпитног рада у школи али у складу са законом и нормама који су веома јасни, јер, ученичке активности ту и спадају.
Не треба овде правити никакву калкулацију. Све је свакоме јасно. Од укупних трошкова и Рокфелеру би позлило. Довољно је само рећи да просечан «матурски мени» кошта око 3.000,00 динара (само у локалној средини), а кад се подвуче црта 20.000,00 динара ће «затворити конструкцију»! Сто батина по туђем… није ништа! Зар не?

*»голе године»- «90- 94.» прошлог века

О Katinac

"Можда је мене урођена самоувереност и склоност ка писању стављала у супериорни положај и ја сам упорно провоцирао саговорнике желећи да од њих извучем све што ме занима. Када би требало да одговорим на питање вешто сам манипулисао речима, стварајући двосмисленост и недоумицу код саговорника. -Из приче "Како сам стигао у Фаркаждин" Мој животни мото: "ЈУЧЕ- НЕ ПОСТОЈИ, СУТРА- НЕИЗВЕСНО, ДАНАС- ЈЕДИНО ИЗВЕСНО!!!"
Овај унос је објављен под Uncategorized и означен са . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s