Ада Циганлија или Ада Романлија

Томислав Душановић Катинац

 

 

Ада Циганлија или Ада Романлија

              Још и не почне лето, а београђани к`о врапци: Ада Циганлија, Ада Циганлија… Идем на Аду Циганлију… Што је лепо на Ади Циганлији… Уживаћу на Ади Циганлији… А ја нешто размишљам и питам се, да ли они то вређају Аду или Цигане!? Како је тешко променити људе, променити њихову свест, њихов језик…  Не чита народ, не! Да је бар неко од силних београђана макар завирио у Речник српскога језика у издању Матице српске, који су сачинила чак једанаест еминентних аутора, било би им много јасније! А можда им тек онда ништа неби било јасно!

            У земљи Србији се увелико *Цигани преименују у Роме за разлику од многих земаља у којима они остају свој на своме. Код нас су они постали политичка категорија. Њима се манипулише, употребљавају се и злоупотребљавају, наравно, према дневној потреби.

             Свему је пуно доприноса дао и горе поменути Речник српскога језика. Наиме, Циганин је, (види Ром) а. човек који нема сталног боравишта него се непрестано сели, номад, чергаш, бескућник, луталица, скитница. б. покварен, неморалан, користољубив човек који своје поступке подешава према приликама, непоштен, рђав човек.

                Циганка (види Ромкиња) а. покварена женска особа која мољакањем и упорним наваљивањем и лажима настоји извући неку корист. б. свадљива женска особа, свађалица. в.  аљкава, неуредна жена, аљкавица.

                 А сад да видимо ко је Ром, а ко је Ромкиња?!

                Ром- припадник народа пореклом из Индије који живи у разним земљама, често у номадским и полуномадским групама, Циганин!

               Ромкиња- женска особа ромске народности, ромског рода, Циганка!   Тако каже једанаест еминентних језикословаца, твораца Речника. За апокалипсу недостаје само један! Можда је то Иван Клајн!

                Питање је јако једноставно. Како може једна иста особа и после подвучене црте Циганин = Ром имати двојне карактеристике?

              Вратимо се Ади Циганлији. Једна од претпоставки је да је ова Ада добила име по Циганима  корпарима, који су користили врбово пруће за плетење корпи. Тада они још нису били Роми . А да је, не дај Боже, Ада доживела крштење деценију- две уназад, верујте, била би Ада Романлија! Па и не звучи лоше, зар не!?

 

*  Види текст истог аутора „Цигани звани Роми“.

О Katinac

"Можда је мене урођена самоувереност и склоност ка писању стављала у супериорни положај и ја сам упорно провоцирао саговорнике желећи да од њих извучем све што ме занима. Када би требало да одговорим на питање вешто сам манипулисао речима, стварајући двосмисленост и недоумицу код саговорника. -Из приче "Како сам стигао у Фаркаждин" Мој животни мото: "ЈУЧЕ- НЕ ПОСТОЈИ, СУТРА- НЕИЗВЕСНО, ДАНАС- ЈЕДИНО ИЗВЕСНО!!!"
Овај унос је објављен под Uncategorized и означен са . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s